CSR är ett svärord

E-mail Print PDF
Åtminstone på semestern.

ThailandEtt etiskt förhållningssätt kan vara bra eller dåligt. Det beror på vilket ben du står på när du funderar. Och det beror även på vem sina ben du står på när du faktiskt står. CSR som vision kan vara bra. CSR som utförande kan vara dåligt. Just nu skriver jag en jobbig text om etiska förhållningssätt och etiska utföranden som snart publiceras här. Men innan dess tänkte jag komma med följande frågeställning: CSR översätts ofta till hållbar utveckling, och vi ska ju vara väldigt duktiga på detta i Sverige. Eller hur?

Inte duktiga, för enligt DN kan vi nu sluta oss till att reseföretag försöker göra något med våra resevanor så vi verkligen kan slappna av på vår välförtjänade semester. Av den orsaken ska vi "resa schysst" enligt fackförbunden Hotell och Restaurang och Unionen samt organisationerna Ecpat, Free Trade Center, IOGT-NTO och Svenska Kyrkan som tillsammans bildar nätverket "Schysst resande".

Ibland blir det många minusfaktorer när jag skriver. Nu tänkte jag adressera Thailand-resandet, men för att inte vara för negativ, börjar jag med några plusfaktorer.

  • Det är varmt
  • Det är soligt
  • Det är billigt
  • De är vänliga

Skönt, vad? Många härliga plusfaktorer som finns där och bara är att ta för sig av. Du behöver inte göra något alls!

Nu kommer jag att presentera en enda minusfaktor - men faktiskt den minusfaktorn du som konsument kan göra något med:

  • En familj bestående av två vuxna och två barn som åker till Thailand innebär bara på flygresan en förbrukning av fossila bränslen motsvarande en stor villas oljeförbrukning i ett år

Om du verkligen bryr dig så mycket om hållbar utveckling som du påstod du gjorde i förra opinionsundersökning, borde du kanske fundera på att inte använda så mycket fossila bränslen då det är det enda du faktiskt kan göra något med direkt. Sen har vi allt det andra du kanske upplever att du inte kan göra något med, som prostitution, barnsexhandel, lågavlönade arbetare, demokrati...

Personligen hoppas jag att "Schysst resande" kan hitta lösningar.
Och varför inte ge dem ett förslag i kommentarsform?

I vanlig ordning, om du vill ha andras åsikter får du gärna kolla in mina sponsorer till höger. Kan bli rätt så intressanta åsikter. I synnerhet om du klickar här först.

 

Search

.Login/Logout

Sponsors