The ± Factors erichnielsen.com Svenska bloggen Googles affärsmodell firar 173 år

Googles affärsmodell firar 173 år

E-mail Print PDF

Google - of courseVisste du att inkomstmodellen för Google firar 173 år? Ok, jag vet. det finns några små ändringar, men de är mindre än du tror. Ändringarna beror mest på en ändring i infrastrukturen - och Google var bolaget som förädlade (inte upptäckte) dessa ändringarna. De på Google hade inte bara närvaro på sina historielektioner, de var uppmärksamma, och de gjorde något med det (jag är imponerad - verkligen).

Just nu håller jag på att färdigställa nästa text om intressenter för medlemmarna på min sida - min 1KTF. Texten handlar om kunden - alias "den ultimata intressenten". Under förarbetet, såg jag att jag fick adressera de olika kundtyperna och därefter dela de in i olika kundroller. Det är grundläggande information som man lär på varje handelshögskola (hoppas jag), men den är så grundläggande att den ofta glöms bort när man skapar komplexa affärsmodeller. Det gjorde inte Google.

Kunder definieras typiskt nog som de som skapar företagets försäljning. En säljare, eller rentav reklambyrån, kan hitta de olika typerna och övertyga dem om att köpa - på ett sätt eller ett annat. Den framgångsrika säljaren däremot, förstår att varje kundtyp kan delas in i olika kundroller. Det handlar inte om demografi, det handlar om beteende som skapar rollarketyper. Kundrollerna visar hur kundens "kostnad" allokeras (eller fördelas) för att tillfredsställa varje kundroll. Man kan även lägga till andra allokeringer beroende på roll. Om allokeringen är lyckad, skapar det i sin konsekvens "den lyckliga försäljningen". (En genomgång av kundtyper/roller/kostnader finns tillgänglig för min sidas medlemmar).

Rollerna jag talar om i medlemsområdet, är användarrollen, inköparrollen och betalarrollen. I B2B är dessa rollerna normalt definierat som olika personer eller funktioner, och varje en av dessa roller måste adresseras enligt deras behov. Vi börjar se en svag förflyttning av samma rolldefinition till B2C när vi talar om webblösningar - inte minst när vi talar om Googles modell. Men överraskande nog började det inte på 1990-talet.

Vi talar juni 1836, den franska tidningen La Presse var det första massmediet som inkluderade betalade annonser i sin publikation. Ägaren inkluderade annonser så att tidningen kunde sänka sin försäljningspris, utvidga läsarkretsen samt öka sin lönsamhet. Verkar rätt så Web 2.0, eller hur? Och hur var strukturen?

Kundtyp/Kundroll

Användare

Inköpare

Betalare

- La Presse-läsare

X

X

X - % av Y

- La Presse-annonsör

Y

Y

Y

X och Y är input i någon form från kundtypen

 

Och hur står sig Googles modell gentemot La Presse:

Kundtyp/Kundroll

Användare

Inköpare

Betalare

- Google-läsare

X

X

X - % av Y

- Google-annonsör

Y

Y

Y

X och Y är input i någon form från kundtypen

 

Det Google gör som skiljer dem från La Presse, är att de använder nuvarande informationsinfrastruktur (vilket jobbigt ord) som ger dem gratis material. För den betalande kunden /annonsören) blir det då att man tar på sig rollen av finansiell bidragsyter till Google utan att betala arbetstimmar, kostnader för tryck, etc. Google gjorde alltså en La Presse, men utan kostnad för material. Vilken utveckling, Google.

Kommentera gärna, eller i den sanna andan till La Presse eller Google - besök en av mina sponsorer till höger om du vill ha andras åsikter  (och vem andra än Google ger dig dessa).

 

 

Search

.Login/Logout

Sponsors