The ± Factors erichnielsen.com Norske bloggen Googles modell feirer 173 år

Googles modell feirer 173 år

E-mail Print PDF

Google - of courseVisste du att forretningsmodellen til Google feirer 173 år? Ok, jeg vet det. det finnes noen små endringer, men de er mindre enn du tror. Endringene kommer mest av en endring i infrastrukturen - og Google var selskapet som oppdaget akkurat disse endringene. De på Google var ikke bare tilstede på historietimen, de var også oppmerksomme, men mest av alt gjorde de noe med det. Jeg er imponert - virkelig.

Nå arbeider jeg med å gjøre klar neste tekst om interessenter for medlemmene på min side - min 1KTF. Teksten handler om kunden - "den ultimate interessenten". Under forarbeidet så jeg at jeg fikk adressere de forskjellige kundetypene og deretter dele de inn i forskjellige kunderoller. Det er grunnleggende informasjon som man lærer seg på enhver BI (håper jeg), men den er så grunnleggende at den ofte glemmes når man er på vei til å skape den neste banebrytende og komplekse forretningsmodellen. Det gjorde ikke Google.

Kunder defineres typisk nok som "de som skaper firmaets salg". En selger, eller kanskje til og med reklamebyrået, kan finne de forskjellige typene og overbevise dem om å gjøre et kjøp - på en eller annen måte. Dyr eller billig. Den fremgangsrike selgeren derimot, skjønner at hver kundetype kan deles inn i forskjellige kunderoller, Kunderollene viser hvordan kundens "kostnad" fordeles for å tilfredsstille hver kunderolle. Man kan også legge til andre fordelinger basert på rolle hvis det er ønskelig. Men uansett, hvis fordelingen er vellykket, skaper det i sin tur "det lykkelige salget". (En gjennomgang av kundetyper/roller/kostnader finnes tilgjengelig for min sides medlemmer).

Rollene jeg snakker om i medlemsområdet, er brukerrollen, bestillerrolen og betalerrollen I B2B er disse rollene normalt definert som forskjellige personer eller funksjoner, og hver og en av disse må addresseres etter deres behov. Nå begynner vi å få en svak forflytning av samme rolledefinisjon til B2C når vi snakker om nettløsninger - ikke minst når vi snakker om Googles modell. Men overraskende nok begynte dette ikke på 1990-tallet.

Vi snakker om juni 1836, den franske avisen La Presse var det første massemediet som inkluderte betalte annonser i publikasjonen. Eieren inkluderte annonser slik at avisen kunne senke sin utsalgspris, utvide leserkretsen samt øke lønnsomheten. Det virker ganske Web 2.0, eller hva? Og hvordan så strukturen deres ut, egentlig?

Kundetype/Kunderolle

Bruker

Bestiller

Betaler'

- La Presse-leser

X

X

X - % av Y

- La Presse-annonsør

Y

Y

Y

X och Y är input i noen form fra kundetypen

 

Og hvordan står Googles modell seg i forhold til La Presse:

Kundetype/Kunderolle

Bruker

Bestiller

Betaler

- Google-leser

X

X

X - % av Y

- Google-annonsør

Y

Y

Y

X och Y är input i noen form fra kundtypen

 

Det Google gjør som skiller dem fra La Presse, er at de bruker nåværende informasjonsinfrastruktur (for et *** ord) som gir dem gratismateriale. For den betalende kunden (annonsøren) blir det slik at man påtar seg rollen som finansiell bidragsyter til Google og for brukeren betyr det at man slipper å tenke på at Google ikke betaler arbeidstimer, trykkostnader, etc. Google gjorde altså en La Presse, men uten på ta på seg kostnader for materialutvikling. Snakk om utvikling, Google.

Kommenter gjerne, eller i den sanne ånd til La Presse eller Google, besøk en av mine sponsorer til høyre hvis du vil ha andres meninger (og hvem andre enn Google gir deg dem).

 

 

Search

.Login/Logout

Sponsors